Seara de gastronomie franceză „Goût de France”

Seara de gastronomie franceză „Goût de France”

Orice cultură națională aspiră la ideea de a seduce, a incita, a convinge și a crea legături. Diplomația este domeniul privilegiat al acestei tendințe naturale a oricărei națiuni de a se integra în armonia mondială prin promovarea propriilor valori. Conceptul de diplomație culturală, de influență este integrat, în calitate de „putere”, în ceea ce numim „triunghiul diplomației contemporane”: puterea financiară, economică, puterea militară, defensivă, respectiv puterea culturală, „soft power”, „puterea dulce”.

Unul dintre instrumentele privilegiate ale diplomației culturale de influență este rețeaua culturală cea mai vastă în lume, Alianța Franceză, al cărei obiectiv este de a promova limba și cultura franceze.

La Pitești, Alianța Franceză a organizat miercuri, 29 mai, la restaurantul hotelului Victoria, seara de gastronomie franceză „Goût de France”, la care au participat în jur de 70 de persoane: echipa Alianței Franceze Pitești, reprezentanți ai Consiliului Județean Argeș, reprezentanți ai Muzeului Golești, reprezentanți ai Domeniilor Averești, profesori și elevi ai Colegiului Național „Ion C. Brătianu” Pitești, ai Liceului de Arte „Dinu Lipatti” Pitești și ai Colegiului „Dinicu Golescu” Câmpulung, respectiv profesori și studenți ai Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești.

Această sear muzical-artistică a fost un minunat prilej ca tinerii să prezinte publicului muzică de bună calitate: timp de trei ore, participanții s-au bucurat de frumoase melodii cântate live, atât în limba franceză de către elevi și studenți, cât și în limba română de către corala „Allegretto” a Liceului de Arte „Dinu Lipatti” Pitești. În plus, tinerii au prezentat și rețete franțuzești (hors d’œuvres, quiche Lorraine, macarons, éclaires) pe care le-au preparat cu drag cu această ocazie. 

Mulțumim tuturor participanților pentru prezența la seara gastronomiei franceze, unde, pe lângă bogăția platourilor cu preparate franțuzești, a avut loc și o degustare de vinuri oferite prin intermediul Muzeului Golești de către Domeniile Averești!